prot
09-08-2016

Wizyta studyjna dziennikarek kulinarnych


W dniach 30 lipca – 01 sierpnia 2016r. odbyła się wizyta dziennikarek kulinarnych w ramach wydarzenia „Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. Podczas wizyty dziennikarki próbowały regionalnych potraw oraz zwiedziły okoliczne miejsca związane z kulinariami. Poznały również gościnność oraz smaki Regionu Puszczy Białowieskiej – Polskiej Destynacji EDEN.

Wizyta zorganiozowana została przez Podlaską Regionalną Organizację Turystyczną wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego, LOT Wielki Gościniec Litewski, LOT Region Puszczy Białowieskiej oraz GOK Drohiczyn.

Uczestniczkami wizyty były:

  1. Pani Małgorzata Jankowska-Buttitta – prowadząca blogi: FrityRity, Smakuj Mazowsze, autorka książki "Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur", komentatorka wielu programów i audycji kulinarnych, antropolog kultury, absolwentka italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego.
  2. Pani Joanna Krzewińska – dziennikarka, autorka bloga krolestwogarow.pl,  propagatorka zdrowego odżywiania, znawczyni smaków regionów, mistrzyni kuchni, autorka pięknych zdjęć kulinarnych.
  3. Pani Monika Kucia – dziennikarka, pomysłodawczyni programów kulinarnych dla cudzoziemców, projektantka wizyt studyjnych i podróży kulinarnych po Polsce m.in. dla Instytutu Adama Mickiewicza.
  4. Pani Barbara Tekieli – dziennikarka, pomysłodawczyni szlaków kulinarnych w Polsce, członek Zarządu LOT Wielki Gościniec Litweski.

Podczas wizyty dziennikarki wzięły udział w wydarzeniu „Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. Jest to inicjatywa urzędów marszałkowskich województw podlaskiego, lubelskiego oraz podkarpackiego, które połączyły swoje siły aby wspólnie promować potrawy regionalne oraz pokazać, że wschodnia część Polski to bogactwo tradycji kulinarnych. W trakcie imprezy odwiedziły stoiska wystawców smakując produkty lokalne. Ponad to wzięły udział w konkursie kulinarnym organizowanym przez Drohiczyński Ośrodek Pomocy Społecznej. Udały się również na zwiedzanie Drohiczyna, po którym zostały zaproszone na kolacje regionalną w Restauracji Zamkowej. Elementem wizyty, który zrobił na dziennikarkach ogromne wrażenie była wizyta w Ziołowym Zakątku w Korycinach oraz odkrycie firmy „Dażynka – Nadbużańskie smaki”. Dziennikarki miały okazję poznać również gościnność oraz smaki Regionu Puszczy Białowieskiej. Czekał na nie nocleg oraz kolacja w Bojarskim Gościńcu (Narewka), śniadanie w „Polanie Żubra” (Pogorzelce), degustacja miodów w Miodosytni Podlaskiej (Saki), obiad w Restauracji STOCZEK 1929 (Białowieża).  Zwiedziły również obowiązkowe punkty w Białowieży tj. Rezerwat Pokazowy Żubrów BPN oraz Muzeum Przyrodniczo-Leśne BPN. Na zakończenie przy regionalnym cieście Marcinek spotkały się z Panią Marzanną Szkuta – twórcą "Biżuterii z głębią", w której łączy naukę ze sztuką, w swoich dziełach opisuje bogactwo Puszczy Białowieskiej.

Autor zdjęć: Joanna Krzewińska, Barbara Tekieli



AKTUALNOŚCI O REGIONIE ODKRYJ PODLASKIE WYDARZENIA

Partnerzy:


© copyright Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna 2016.
Wszelkie prawa zastrzeżone






realizacja ZobaczPodlaskie.pl