prot
07-09-2017

Ciechanowiecka "Jesień w polu i zagrodzie"


24 września, w pierwszą prawdziwie jesienną niedzielę tego roku, zwiedzających Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu czeka niezapomniana podróż do przeszłości. To tam odbędzie się festyn „Jesień w polu i zagrodzie”. Udział w nim to niecodzienna lekcją historii oraz szasna na spotkanie z tradycją podlaskiej wsi.

Wśród bogatej oferty wydarzeń kulturalnych znajdzie się m. in. piknik rodzinny, nawiązujący do prac polowych i gospodarskich na dawnej wsi podlaskiej. Celem pokazów zaprezentowanych w skansenowskiej scenerii wiejskiej będzie przypomnienie i utrwalenie tradycyjnych zwyczajów i obrzędów związanych z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi oraz domowymi w okresie jesiennym. Najważniejszym punktem programu będzie pokaz kopania ziemniaków motykami, kopaczką konną oraz tłoka – zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów, a następnie bronowanie kartofliska broną konną.

Na terenie skansenu odwiedzić będzie można stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną, prezentowaną przede wszystkim przez gospodarstwa agroturystyczne z doliny Bugu. W trakcie festynu odbywać się będą koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych. Zaplanowano również liczne konkursy z nagrodami. Będą to ziemniaczane zabawy np. obieranie ziemniaków na czas, ale także proste i tradycyjne gry i zabawy dla dzieci i rodziców.

Ponadto, dla dzieci organizowany będzie konkurs plastyczny „Jesień w polu i zagrodzie”, do którego przygotują się, uczestnicząc w licznych pokazach etnograficznych. Powodzeniem cieszą się zawsze proste i tradycyjne zajęcia manualne, takie jak wykonywanie ludzików z kasztanów, czy „słomianych barbie” - laleczek z słomy i gałganków, jesiennych korali. Festynowi towarzyszyć będą pokazy zanikających dziś prac domowych i gospodarskich, takich jak praca kowala, obróbka lnu, tkanie na krosnach, przędzenie na kołowrotku, obróbka ziarna w stępie i na żarnach w młynie wodnym, strzyżenie owiec, praca dekarzy, kręcenie snopków, skubanie gęsi i darcie pierza, ręczny wyrób masła i śmietany oraz serów, szatkowanie kapusty oraz udeptywanie jej w beczce do kiszenia i wiele innych. Zobaczyć będzie można pokaz pracy zabytkowych silników spalinowych z kolekcji działu techniki rolniczej. Niecodzienną atrakcją będą stoiska prezentujące przygotowania zapasów do spiżarni na zimę, a także degustacja specjałów podlaskich z naszej kuchni polowej, tj. placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, sodziaków, piwa jałowcowego, naparów ziołowych i chleba razowego. Na kartoflisku będzie ognisko do pieczenia kiełbasek i ziemniaków. Przez cały dzień będzie można również zwiedzać muzeum.



AKTUALNOŚCI O REGIONIE ODKRYJ PODLASKIE WYDARZENIA

Partnerzy:


© copyright Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna 2016.
Wszelkie prawa zastrzeżone






realizacja ZobaczPodlaskie.pl